Cum se produce spuma PU flexibilă, parte esențială a saltelei?

În viața de zi cu zi suntem înconjurați de articole ce conțin spumă poliuretanică flexibilă. Sunt articole la vedere, care ne atrag privirea și ne încântă simțurile. Ca de exemplu: saltele, scaune, fotolii, canapele, încălțăminte, ambalaje, burete de baie și lista este mult mai lungă. Ascunse de privirile noastre, dar cu un rol foarte important, găsim o altă lista lungă de aplicații pentru spuma poliuretanică flexibilă si anume: filtru în aspiratoare, filtre în acvarii și piscicultură, izolații acustice dar si reducerea vibraților în interiorul autovehiculelor, strat suport asezat sub mochetă s.a.m.d. Observăm că în rutina noastră zilncă folosim și avem nevoie de spuma poliuretanică flexibilă.

Procesul de spumare

Spuma PU flexibilă a apărut în jurul anilor 1930 în Germania, dar a fost dezvoltată pentru producție industrială începând cu anii 1950 și primele producții au avut loc in Europa si SUA. Volumele cele mai mari de producție s-au îndreptat de la începuturi către industria mobilei (saltele, canapele, fotolii, scaune), trend care se păstrează și în ziua de astăzi.

Drumul spumei PU de la stadiul de materii prime la stadiul de produs finit începe la producătorii de izocianați și polioli. Aceste materii de bază se produc sub formă de lichide și se transportă către producători de blocuri de burete, în cisterne. Odată ajunse în diverse locații ale lumii, unde au loc procesele de spumare, materile prime sunt depozitate în tancuri de depozitare. Alături de aceste 2 componente principale sunt achiziționate și alte materii prime care fac parte din procesul de producție a spumei, ca și coloranți, aditivi, agenti de ignifugare, antistatizant s.a.m.d.

După o stabilizare a temperaturilor materilor prime, are loc procesul de spumare. În funcție de tipul de spumă PU sau de aplicația acesteia, se fac dozajele și printr-un sistem sofisticat de tevi și tubulaturi, materile prime sunt aduse pe linia de producție în capul de spumare. Acolo are loc “magia”, care în cațiva metri transformă lichidul într-un bloc de spumă solid. Procesul este unul continuu, trecerea de la o densitate la alta, culoare la alta, lățime și tip de spumă la altul se face fără a întrerupe procesul. Astfel apar în proces părți care poartă numele de capete de bloc, blocuri intermediare de densitate și sau culoare. Acestea sunt produse neconforme dar sunt totuși utilizate în anumite aplicații unde cerințele nu sunt stricte. Lungimile blocurilor de spumă sunt între 30 și 120 metri, în funcție de capacitatea de stocare și prelucrare a fiecarei fabrici care spumează.

Procesul de spumare (producție a spumei PU flexibile) presupune reacții chimice în urmă cărora interiorul blocului de spumă atinge temperaturi foarte mari, ceea ce poate duce la autoaprindere și pericol de incendiu. Acesta este și motivul pentru care inginerii monitorizează cu atenție întregul proces, în toate etapele lui și actioneaza pentru înlaturarea unor segmente de bloc care pot prezenta risc de autoaprindere.

După procesul de spumare

După procesul de spumare, blocul este transportat printr-un sistem de benzi transportoare în magazia de maturare. Acolo, într-un interval de timp cuprins între 24 si 48 ore, spuma își fixează structura și caracteristicile finale sunt atinse.

Din depozitul de maturare, blocurile de spumă ajung în depozite de unde își asteptă urmatoarele etape de procesare și anume: transformarea blocului de spumă în role de spumă cu diverse diametre și grosimi de material sau debitarea blocului lung în blocuri scurte, în general de 2 metri lungime. După acest pas, blocurile scurte rezultate sunt fie livrate către alți clienti care procesează spuma PU în diverse aplicații sau sunt procesate direct de către fabrică, în formă de plăci, repere rectangulare, repere debitate prin stanțare sau computer CNC și mai departe ajung ca și component în salteaua, scaunul sau fotoliul pe care noi ne relaxăm.

Protejarea mediului

În contextul generat de încălzirea globală, producătorii de spumă poliuretanică flexibilă sunt preocupați ca procesele lor să aibă o influență cât mai mică asupra mediului înconjurător. Conform EUROPUR (European association of flexible polyurethane foam blocks manufacturers), pe întregul lanț de producție, s-a reușit în ultimii 10 ani reducerea cu 24% a amprentei de CO 2 în procesul de producție a spumei PU.
Mai mult decât atât, industria a evoluat și a dezvoltat noi aplicații care folosesc ca materie primă resturile de spumă PU generate după procesele de prelucrare. Exemple de asemenea aplicații sunt izolații acustice, ambalaje și suport pentru montarea mochetelor.
Despre caracteristicile spumei PU și cum transformăm aceste caracteristici în confort, revenim cu un nou articol în curând.

Până atunci, nu uitați  mesajul Jul Home Concept: #WeBringYouComfort

Dă click și vizionează video-ul oferit de EUROPUR realizat la fabrica Recticel in Belgia.
For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded.
I Accept

Subscribe pentru mai multe articole sau ofertele noastre