Când vine vorba să achiziționăm o saltea, găsim în descrierile furnizate de către comercianți, mai multe caracteristici enumerate. Unele cu o importanță majoră în construcția saltelei, alte mai puțin importante dar cu efect doar datorită strategiei de marketing. În acest articol scoatem în prim plan densitatea – caracteristică cheie în alegerea unei saltele. Ce este densitatea? În ce elemente o găsim și mai ales cu ce ne ajută? Răspundem mai jos, mai multor întrebări legate de acestă caracteristică tehnică.
În componența unei saltele, găsim în majoritatea cazurilor 3 elemente. Acestea sunt:
- Spuma poliuretanică flexibilă (în stratul de suport și stratul de confort)
- Arcuri (în stratul de suport)
- Husă
Cum interpretăm caracteristica densitate în cazul fiecarui element de mai sus?
Importanța densității spumei poliuretanice flexibile.
Când cauți o saltea, cauți întotdeauna suportul, confortul, tipul și producătorul, dar majoritatea oamenilor trec cu vederea un factor crucial. Densitatea spumei saltelei este unul dintre cei mai importanți factori care influențează susținerea și confortul acesteia, dar și rezistența în timp.
Pe scurt, densitatea spumei înseamnă masa spumei care este măsurabilă într-o anumită dimensiune, iar unitatea de măsură este kg/m³. Densitatea și greutatea sunt întotdeauna direct proporționale cu fermitatea materialului. În mare parte, este adevărat că spumele cu densitate mai mare, care cântăresc mai mult, sunt mai ferme (mai rezistente la comprimare), dar există și excepții (memory foam).
Densitatea spumei este importantă deoarece este legată de calitatea și durabilitatea spumei. Structura spumei PU este formată din celule și pereții acestora. Cu cât densitatea este mai mare, cu atât avem un număr mai mare de celule și implicit conexiuni mai puternice și mai rezistente în timp la acțiunea de compresie. Și da, spuma de înaltă densitate ajută la creșterea confortului, menține poziția corpului corectă și ne asigură o rezistență mai indelungată a saltelei.
Printre avantajele pe care le primim în urma alegerii spumelor de înaltă densitate în structura saltelelor amintim: durabilitate, confort, suport, reducerea presiunii, somn înbunătățit.
Pentru sectorul destinat producției de mobilă, unde încadrăm și saltelele, producătorii de spumă poliuretanică flexibilă iși încep portofoliul de spume de la densitatea de 16 kg/m³ și ajung la densități de 40-45 kg/m³. În acest caz este foarte important sa cerem furnizorului să ne specifice exact tipul si densitatea folosite în fiecare strat al saltelei. Pentru o saltea destinată utilizării de către adulti, recomandarea noastră este să alegerea acelor saltele care au în component spume cu densitate înaltă. În cazul în care cautăm o saltea pentru copii, atunci ne putem orienta către saltele care au în componență spume cu densitate medie (25-30 kg/m³).
Densitatea arcurilor – numărul de arcuri împachetate individual dintr-o saltea.
Pe lângă saltelele alcătuite complet din spumă poliuretanică, găsim în comerț modele de saltele care au în componență plasă de arcuri împachetate individual. Fiecare arc este așezat individual într-o celulă din textil astfel încât fiecare acționează independent iar deformarea saltelei are loc doar în zona unde este aplicată comprimarea. Celule din textile sunt conectate între ele, dar nu transmit mai departe mișcarea sau vibrații.
Plasa de arcuri împachetate individual, are rol de suport în componența saltelei, adică susține greutatea corpului nostru și ne menține o postură corectă pe durată somnului.
Când ne referim la densitatea arcurilor dintr-o saltea, ne referim la numarul de arcuri per metrul pătrat pe care le găsim în salteaua noastră sau în cea pe care dorim să o cumpărăm. Da, un număr mai mare de arcuri, cu diametre mai mici (micro arcuri), vor face ca salteaua să aibă o rezistență în timp mai îndelungată și să susțină corect greutatea corpului nostru.
Dacă alegem o saltea care are în componență plasă de arcuri împachetate individual, primim la pachet câteva beneficii: durabilitate, confort, prevenirea transferului de mișcare, ventilația saltelei.
Pentru a accesa beneficile enumerate mai sus, densitatea arcurilor dintr-o saltea începe de la aproximativ 400 de arcuri/m². Cu cât aceasta este mai mare, cu atât ne asigurăm ca alegem o saltea de calitate. Trebuie să ținem cont de faptul că plasa de arcuri nu este așezată pe întreaga suprafață a saltelei. Aceasta este încadrată perimetral de spumă poliuretanică. De exemplu, într-o saltea de 200 x 160 cm, plasa de arcuri are aproximativ 2,65 m² față de 3,2 m² cât are suprafața salteaua. Acest aspect diferă însă de la producător la producător, evident pe motiv de cost.
Recomandarea noastră este să căutați aceste informații înainte de alegerea unei saltele, iar dacă informația nu este disponibilă, să o cereți furnizorului.
Densitatea textilului din husa saltelei.
Pe lângă stratul de suport și stratul de confort, o a treia componentă a saltelei este husa. Aceasta îmbracă miezul sau nucleul saltelei, oferă protecție acestuia și utilizatorilor le completează senzația de confort în timpul petrecut pe saltea. Întâlnim în comerț o varietate foarte mare de opțiuni de design, culori, texturi, funcționalitate și tipuri de țesături. La prima vedere, tentația să alegem o saltea în funcție de designul husei este mare. Nu trebuie neglijat acest aspect, dar înaintea lui trebuie sa cautăm acele caracteristici care ne dau durabilitate și confort. Și în cazul huselor care îmbracă salteaua, caracteristica densitate este foarte importantă. Când ne referim la densitatea țesăturilor din care este produsă husa, ne referim la greutatea acestora pe metrul pătrat. De obicei o găsim exprimată prin formula gr./m².
Ce ne aduce o densitate mare a țesăturii din care este produsă husa? Ne aduce un număr mare de fibre care creeaza: o țesătură cu rezistență sporită în timp, rezistență la scămoșare, confort adițional, design plăcut și o manipulare mai ușoară în momentele de întretinere a saltelei.
Da, densitatea conteză în alegerea saltelei!
Densitatea – reprezintă o caracteristica cheie în alegerea unei saltele, pentru toate cele 3 componente ale saltelei (stratul de suport, stratul de confort și husă). Recomandarea noastră este ca atunci când ne gândim să achiziționăm o saltea să cautăm în descrieri informații referitoare la aceasta caracteristică tehnică. Mai mult decât atât, să comparăm datele între diverse modele de saltele și să nu ne lăsăm prea ușor influențați de promovarea agresivă. O saltea în a cărei descriere tehnică nu găsim informații complete trebuie să ne ridice un semn de întrebare.
#WeBringYouComfort
Densitatea – caracteristică cheie în alegerea unei saltele.
Când vine vorba să achiziționăm o saltea, găsim în descrierile furnizate de către comercianți, mai multe caracteristici enumerate. Unele cu o importanță majoră în construcția saltelei, alte mai puțin importante dar cu efect ...
Cum se produce spuma PU flexibilă, parte esențială a saltelei?
Cum se produce spuma PU flexibilă, parte esențială a saltelei? În viața de zi cu zi suntem înconjurați de articole ce conțin spumă poliuretanică flexibilă. Sunt articole la vedere, care ne atrag ...